Kleine, slimme en nuttige huisjes
Tiny Houses. Dit begrip popt ineens overal op. Google voor de grap maar eens. Je treft dit fenomeen in kranten, mindstylebladen maar ook in de vaktijdschriften en op sites van bouwbedrijven en projectontwikkelaars steeds vaker aan. En als je dat doet, dan zie je ook dat o.a. Almere, Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam al volop experimenteren met allerlei vormen: Finch Houses, Hermit Houses, Pipowagens, Wikkelhouse e.d.
Tiny Houses zijn kleine, compacte en betaalbare huizen en verkrijgbaar in alle maten en soorten. Koop en huur, vast en verplaatsbaar, micro, small en medium, op zichzelf staand en modulair.
Het initiatief vindt zijn oorsprong in in de VS, maar heeft nu ook in Nederland medestanders gevonden.
De beweegredenen om bezig te zijn met Tiny Housing zijn divers. Voor de een is betaalbaar wonen de belangrijkste drijfveer. Voor anderen is dat minder consumeren en zo geld overhouden voor de dingen in het leven die er echt toe doen. Een Tiny House is voor hen een manier van bewuster leven. Voor weer anderen gaat het vooral om duurzaamheid: slim ontwerpen met gebruik van bestaande materialen, zonnepanelen, zonneboilers, warmte- en koudeopslag en gezamenlijke ruimten.
Gemeenschappelijke drijfveer is het betaalbaar houden van wonen. Een kant en klare Tiny House kost tussen de 35.000 en 50.000 euro. Als je zelf bouwt met gebruikte materialen kom je uit op zo’n 25.000 euro. Maar ik heb ook een ontwerp op een trailer gezien van ruim 16.000 euro. En een huurvariant. Maar die kwam uit op een dikke 700 euro!
Wat de Tiny Houses in mijn ogen ook zo bijzonder maakt is dat ze niet alleen betaalbaar en duurzaam zijn, maar ook slim en mooi zijn vormgegeven. Niet alleen het buitenwerk maar ook het interieur is vaak veranderbaar en oogstrelend mooi. Architecten en vormgevers zien hierin duidelijk een uitdaging! Dus kijk, als je gaat googlen, ook naar de plattegronden en foto’s!
Tiny housing lijkt een hype, maar ik vind het een serieuze beweging die ook een bijdrage kan leveren aan het oplossen van de (nieuwe) woningnood.
Toen ik voor het eerst over dit fenomeen las, deed mij dat direct denken aan de Van Dam-eenheden waarin ik zelf 38 jaar geleden (na mijn avonturen in een woongroep) terecht kwam toen ik naarstig op zoek was naar een betaalbare woning. De toenmalige staatssecretaris van Volkshuisvesting Van Dam liet in die tijd de corporaties met subsidie ruim 77.000 eenheden bouwen. Er was een grote woningnood en daar kwam bij dat jongeren niet op hun 21e maar al op hun 18e recht recht kregen op zelfstandige woonruimte. Dit had tot gevolg dat er veel meer kleine woningen nodig waren.
Ik had dus dankzij Van Dam veel geluk. Maar ik moet er wel bij zeggen dat die eenheid niet goedkoop was. Zonder huursubsidie had ik er niet in kunnen wonen.
De woningnood is van alle tijden, maar nu wel ongekend groot. Door verkoop en huurverhogingen neemt het aantal betaalbare woningen af. Daar staat een groeiende vraag tegenover van nieuwkomers op de woningmarkt. Statushouders, mensen die gescheiden zijn of uit de maatschappelijke opvang, beschermd wonen of de jeugdzorg komen en op zoek zijn naar zelfstandige woonruimte. Zij hebben vaak geen geld voor een dure woonoplossing en ook geen tijd om achteraan te sluiten aan de wachtlijst van woningzoekenden.
Tiny housing kan bijdragen aan de oplossing van deze nieuwe woningnood. Het is breed toepasbaar voor iedereen die klein en betaalbaar wil wonen. En doordat Tiny Houses te verplaatsen en modulair zijn op te bouwen, zijn ze bij uitstek toepasbaar voor een mix van groepen en inpasbaar op tijdelijk leegstaande terreinen en op kleine inbreidingslocaties in de stad.
Van gedachten wisselen over de inzet van Tiny Housing in beleid voor wonen of zorg? Bel me gerust (06-22446383). Mailen kan ook: irma@irmavdheuvel.nl
Meer weten? You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=crSAQ8iGFqw / http://www.tinyhousenederland.nl Tiny housing in Almere: http://www.bouwexpo-tinyhousing.nl